De geschiedenis van het orgel in de Sint-Pieterskerk in Tielt begint in de 17de eeuw. In 1643 werd door  Geeraart Medaert en één van zijn zonen Jacques een orgel gebouwd. Het werd in 1645 vernield toen de kerk werd verwoest tijdens gevechten van Franse troepen die het Spaanse leger verdreven. Na heropbouw en herinrichting van het interieur werd een orgel gebouwd in 1732 door Corneille Cacheux uit Arras. In 1895 werd het orgel gerenoveerd door Charles Anneessens. Het orgel overleefde de eerste wereldoorlog. Zoon Jules Anneessens voerde in 1933 een revisie uit. In de tweede wereldoorlog werden kerk en orgel grotendeels vernield door een bombardement. In 1969 werd een nieuw orgel, gebouwd door Georges Delmotte uit Doornik, plechtig ingewijd. Het orgel raakte echter in zwaar verval door vele technische mankementen, zodat een grondige renovatie of vernieuwing zich opdrong. Tussen 2012 en 2014 restaureerde de firma Pels en Van Leeuwen uit 's Hertogenbosch het instrument grondig. In september 2014 werd het project opgeleverd.
In 2000 werd de orgelkring opgericht op initiatief van Tom Hoornaert, organist-titularis in de Sint-Pieterskerk, en op voorstel van wijlen Hilde Balduck-Boving “Chamade” gedoopt. De bedoeling was en blijft het orgel niet alleen te zien als instrument bij kerkelijke vieringen doch het te promoten als concertinstrument. Sindsdien organiseren wij elk jaar een reeks concerten die meer en meer bijval kennen. Tevens bezoeken wij orgelbouwers en orgels in binnen-en buitenland met geïnteresseerde liefhebbers.

www.orgelkringchamade.be

Naar de concertagenda ...

Deelnemende Orgelkringen

Blankenberge, Brugge, Diksmuide, Harelbeke, Haringe, Ieper, Knokke, Koksijde, Kortrijk, Oostende, Oostkamp, Roeselare, Tielt, Veurne, Frans-Vlaanderen