West-Vlaanderen blijft een orgelprovincie bij uitstek. Jarenlang voerde de Provincie West-Vlaanderen een uitgelezen orgelpolitiek. De provinciale werkgroep orgel, samengesteld uit specialisten/organisten, ondersteunde deze werking met raad en daad.

HooghuysBruggeEén van de belangrijkste verwezenlijkingen gedurende al die jaren was de mooi vormgegeven brochure met alle orgelconcerten van West-Vlaanderen. Zo is West-Vlaanderen de regio met het grootste aanbod orgelconcerten van het land. Alle orgelkringen konden rekenen op een financiële duw in de rug. De jaarlijkse voorstelling van de brochure was telkens een ideaal moment om collega’s en orgelliefhebbers te ontmoeten en recent gerestaureerde of nieuwe instrumenten te promoten en te leren kennen.

Door de politieke hervormingen komt deze taak van de Provincie West-Vlaanderen helaas te vervallen. Maar West-Vlamingen zijn niet geneigd om bij de pakken te blijven zitten. Dus werd een vereniging opgericht met de naam “Orgel!West” om de coördinerende rol van de Provincie over te nemen. Alle orgelkringen werden uitgenodigd om er deel van uit te maken en iedereen ging er graag op in. Bij de laatste subsidieronde werd dit initiatief uitermate geapprecieerd en gehonoreerd. De vereniging kreeg een heel behoorlijk budget om deze stap naar de toekomst te zetten.

OrgelbouwerOrgel!West heeft ondertussen een hele strategie ontwikkeld om het orgel blijvend in de kijker te zetten. Deze heel nieuwe website met een overzichtelijke concertkalender, gegevens over de orgelkringen en info over de instrumenten getuigt hiervan.
Er is een hele lijst met actiepunten die de bedoeling hebben het orgel bij een breder publiek te leren kennen: het organiseren van concerten, bespelingen en voorstellingen voor kinderen, orgelbusuitstappen en fietstochten, concerten archiveren door goede opnames te maken, het in beeld brengen van de organist/solisten via camera en projectie, het ontwerpen van banners van de West-Vlaamse orgels ten behoeve van een tentoonstelling, het creëren van mogelijkheden tot aanvragen via de nieuwe website van een orgelbespeling door derden op West-Vlaamse orgels, inventariseren van West-Vlaamse orgelcomposities, toezicht op de toestand van de instrumenten, enzovoort…

De provinciale werkgroep orgel en de leden van “Orgel!West” houden er ten zeerste aan om de respectievelijke gouverneurs, gedeputeerden en administratieve medewerkers van de Provincie West-Vlaanderen oprecht te danken voor de jarenlange positieve samenwerking en ondersteuning.